Poišči buklo

nedelja, 30. november 2014

Cassandra Rose Clarke: The Assassin's Curse

Ta knjiga me je prevzela. Svet piratov, morilcev in magije. Le kaj si lahko več še želim.

 


Avtor: Cassandra Rose Clarke
Naslov: The Assassin's Curse
Leto: 2012
Založba: Strange Chemistry
Št. strani: 295
ISBN: 978-1-908844-00-2
Žanr: Mladinska fantastika

 


Vsebina
Ko Annan pobegne pred poroko z piratom iz drugega klana, za njo pošljejo morilca. Na enkrat postane morilec njen zaščitnik. Starodavno prekletstvo postane vzrok za njuno potovanje. Za petami jim ni le novi morilec, ampak tudi bitja iz drugega sveta, ki imajo z Najijem neporavnane račune. Se bo med njima razvilo prijateljstvo in zaupanje? Ali morda nekaj več?

Zgodbo pripoveduje Annan. Pripoved sledi njenemu življenju in mislim. Ker je stara šele 17 let, sledimo tudi njenemu odraščanju. Jezik je lahek, a hkrati odraža izvor in značaj ljudi. Tako je za Annanin govor značilen piratski pridih, ki se mu z lahkoto prilagodimo in po mojem mnenju daje pripovedi avtentičnost ter piko na i.

Gradnja sveta je hitra in temeljita. Vanj te povleče takojšnji in hitri tempo dogajanja, način pisanja, živi opisi prizorišč in izražanje oseb, ki ne daje dvoma v obstoj takega sveta in ga hitro utrdijo v naši domišljiji. Hierarhija in zgodovina sveta je podana v dovolj veliki meri, da zapolni tiste vrzeli, ki so pomembne. Manj pa je osvetljena podoba drugega, vzporednega sveta, iz katerega prihaja eden od nasprotnikov obeh protagonistov. Po eni strani konkretnejša gradnja drugega po mojem mnenju za zgodbo ni potrebna. Morda pa bo v naslednji knjigi zgodba posegla vanj in se bo bralcu bolje razkril. A nekako dvomim, da bo nit pripovedi vodila v to smer.

Knjiga me je res povlekla vase in me navdušila. K temu je vse kako prispevala hitra gradnja sveta ter dinamično dogajanje. Dogajanje ni bilo vrtoglavo prehitro in se ni spuščalo iz ene akcije v drugo.

V zgodbo je vnesena ravno pravšnja mera skrivnosti, da razmišljamo o njih in nas vleče naprej. Ali se da izničiti prekletstvo? Kaj se je zgodilo z Najijem in kako dobil brazgotine z obrazu? Nekatera izmed vprašanj ostajajo neodgovorjena. A za odgovore je verjetno potrebno le poseči po eni od spremljevalnih novel (The Witch's Betrayal; The Automation's Treasure).

Res me je očarala magija in njene meje. Magija je sestavni del sveta. Brez nje ne bi šlo. Bralec preko zgodbe spoznava njeno naravo in njene meje. Ko pridemo do konca knjige spoznamo, da končna meja ni začrtana. Navdušilo me je predvsem počasno odkrivanje različnih vej magije, ki se pojavljajo skozi knjigo. Všeč mi je, da vsaka uporaba magije za seboj potegne posledice. Najbolj pa jo opiše citati: „Magic is pure change“ (str. 58).

Čeprav je glavna junakinja rosnih let, mi je všeč njen karakter. Večinoma se ne podaja v stvari brezglavo, zanaša se na svoj občutek in stvari, ki so jo naučili starši. Ima želje in cilje, katerih uresničitev ni odvisne od drugih, a le od njenega dela, zavzetosti in želje po učenju. Ena od njenih zanimivih lastnosti je, da ne zaupa lepim ljudem, saj se jim nikoli za nič ni treba truditi, kar jim daje moč nad drugimi.

Ker je še toliko stvari, ki bi jih rada omenila in so mi ugajale, jih bom naštela kar po točkah:
  • citat in njegov pomen: „That was why they (assassins) were so dangerous. They gave power to cowerds“ (str. 30),
  • majhni komični trenutki med glavnima junakoma, ki nam ju predstavijo z druge strani in včasih iz bralca spravijo glasen smeh,
  • čakanje na Najijev nasmeh: „He looked like he wanted to laugh, but cause he's Naji he didn't“ (str. 193),
  • dobro izražena in živo opisana čustva,
  • romantična plat zgodbe se šele gradi in v prvi knjigi zaznamo le zametke, vsekakor pa ni postavljena v ospredje,
  • naslovnica je prečudovita.

No mogoče ste do tu ugotovili, da mi je bila knjiga več kot le všeč. Zelo se že veselim druge in žal tudi zadnje knjige The Pirate's Wish, v kateri se bosta Annan in Naji podala na izvršitev treh nemogočih nalog in probala izničiti prekletstvo. Upam, da sem v komu vzbudila željo po njej. Seveda pa kot zmeraj: delite svoje misli v komentarjih.

Pina

Ni komentarjev:

Objavite komentar