Poišči buklo

ponedeljek, 1. september 2014

Laini Taylor: Dnevi zvezd in krvi

Ko sem odložila prvo knjigo, sem takoj v roke vzela drugo. Žal pa nimam tretje.


Avtor: Laini Taylor
Naslov: Dnevi zvezd in krvi; druga knjiga trilogije Hči dima in kosti (Days of Blood and Starlight)
Leto izdaje: 2013 (2012)
Prevod: Kaja Bucik
Založba: Založba Mladinska knjiga
Št. strani: 510
Žanr: mladinska fantastika









Karou ve da je človek in himera. Prevzame Brimstonovo delo obujanja mrtvecev. Akiva se vrne v vrste Izrojenih, a ne sodeluje pri pokolu. Pomaga rešiti himere. Ali bo vsakemu posebej uspelo vrniti mir v Eretz? Ali je še sploh kaj upanja za njuno ljubezen?

V drugi knjigi Taylor ohranja napetost tako, da včasih ne vemo, kaj točno se dogaja, v katerem svetu smo ali kdo pripoveduje zgodbo. Dogajanje je še vedno postavljeno v oba svetova. Karu je himere pripeljala v človeški svet, v zapuščeno in težko dostopno kasbo v Maroku. Čeprav je v tem delu zgodbe prizorišče dogajanja človeški svet, pa nimamo takega občutka, saj je prizorišče zaprto, brez vplivov drugega sveta. Drug del zgode se dogaja v Eretzu. Tu bi rada omenila prisotnost zemljevida v knjigi. Kdo se ne razveseli zemljevida na začetku knjige. Jaz se ga zmeraj.

Zgodba je tokrat podano iz mnogih perspektiv, ki omogočajo simultani pogled v dogajanje. Glavna pripovedovalca sta še vedno Karou in Akiva, malo večjo vlogo pa dobi Zuzana. Skozi knjigo se zvrstijo različni pripovedovalci, ki nam razkrijejo občutke, razumevanje, strah in dvom v povezavi z dogajanjem v Eretzu. Tako so nam bliže orisane strahote klanje himer tako iz strani beguncev kot zasledovalcev (govorili bi lahko že o genocidu). Bolje spoznamo tudi osebe, ki so blizu glavnima junakoma. Na Karouini strani tako bolje spoznamo Belega volka/Thiaga, Ten, Issis ter Zirija, pri Akivi pa njegovo polsestro Liraz in polbrata Hazaela. Izpostavila bi še okrutnega Jaela, novega cesarja Cesarstva, ki bo v tretji knjigi po mojem mnenju vodilni negativec.

Tudi to knjigo zaznamuje vonja. Bolje rečeno klanje. Za veselo noto zopet poskrbita Zuzana in Mik. Že prvi prizor knjige je tako nadvse smešen. Majhna Zuzana pokaže, da se v njej skriva veliko poguma in prijateljstva. Z Mikom najdeta Karou in pokažeta, da imajo tudi tiste himere, ki so zadolžene za največje klanje, v sebi mehko srce.

V tej knjigi je veliko več magije, kar mi je zelo všeč. Akiva je že skoraj mag, a se ne zaveda svoje moči. Karou z magijo obuja mrtve. Konec knjige nam da slutiti, da bo v zadnjem delu magija igrala pomembno vlogo, katere središče bo Akiva (če se bo še česa naučil) in Steliani (samostojni serafi, nadarjeni za magijo).

Vsi, ki nočete vedeti preveč, raje preskočite ta odstavek. Najbolj sta me presenetila dve preobrata. Tolik himer je že umrlo, da tega sploh nisem predvidela, čeprav bi glede na vlogo oživljanja mrtvih lahko. Brimston je v katedralo smrti zapečatil duše himer, kjer čakajo na Karou, da bi jim dala nova telesa. To je seveda zelo pozitiven preobrat in motivacija za Karou. Ampak kako lahko ena sama oseba naredi nova telesa tisočim? Čisto na koncu knjige Karou ubije Thiaga. To je bilo nepričakovano. Ampak to, da se nato zopet pojavi (predvsem po vsej krivdi in grozi, ki ju Karou izrazi), me je popolnoma šokiralo. In nato se še izkaže, da je Zirija obudila v Thiagovo telo (ubogi in pogumni Ziri). To me je pa tako presenetilo, da sem za trenutek nehala brati. Razumem, da je bilo tako dejanje potrebno, da se vojaki ne bi uprli, da še vedno imajo voditelja. Ampak da Akivi, ki ga razganja ljubosumje in nerazumevanje, tega ni razložila? V moji glavi je vpilo: povej mu, povej! Tako je pač avtorica verjetno postavila temelje zapleta v naslednjem delu.

Komaj čakam, da preberem zadnji del te trilogije Dreams of Gods and Monsters. Odviti se mora še zadnja bitka med Jaelom ter združenima vojskama Akive in Karou. Zgodilo se bo nekaj velikega, apokalipsa. Nekako moram dobiti to knjigo. Glede na to, da prevoda še ni, bom srečo poizkusila v knjigarnah.

Kaj mislite o drugem delu trilogije Hči dima in kosti? Jaz imam še kar nekaj mnenj. Pogovorimo se še malo v komentarjih.

Pina

Ni komentarjev:

Objavite komentar