Poišči buklo

petek, 10. marec 2017

J.K. Rowling: Fantastic Beasts and Where to Find Them. The Original Screenplay

Najprej film in sedaj knjiga zaradi katerih moje srce hitreje bije in se mi na obrazu riše nasmešek.


Avtor: J.K. Rowling
Naslov: Fantastic Beasts and Where to Find Them. The Original screenplay
Ilustrator: Minalima
Leto: 2016
Založba: Little, Brown
Št. strani: 294
ISBN: 978-1-4087-0898-9
Žanr: fantastika

Kot številni drugi navdušenci filmov in knjig o Harryu Potterju sem tudi jaz navdušena sedela na oblazinjenem rdečem stolu v mestnem kinu. Z enakim navdušenjem sem sedaj v roke vzela scenarij. Moje mnenje o filmu si lahko preberete tukaj. Ta objava se močno navezuje na film, saj je moje doživetje filma zelo močno vplivalo na branje scenarija.

Yes, that's right. Rescue,
nurture and protect them, and
I'm gently trying to educate my
fellow wizords about them.
(Newt)

Zgodba mi je bila pred branjem poznana. Tako me k branju ni vleklo ponavadi prisoten občutek radovednosti. Poznavanje filma je imelo pri branju tako pozitivno kot tudi negativno plat.

Med branjem sem mi je pred očmi ponovno odvil celotni film. Osebe in njihovi glasovi so bile takšni, kakršne so upodobili igralci, živali takšne kot so jih ustvarili ljudje za računalniki nekje daleč od mojega udobnega bralnega kotička. Enako se mi je zgodilo s prizorišči. Nekatere podrobnosti so bile sicer bolj meglene, druge bolj ostre. Ker sem vsa imena in nenavadne izraze že slišala v filmu, so tokrat v moji glavi takoj pravilno zazveneli.

Med branjem sem bila bolj pozorna na izrečene besede in tako zasledila nekaj poudarkov in namigov, ki jih pri enkratnem gledanj filma nisem opazila, saj so me prevzele upodobitve magičnih živali, hitro menjanje kadrov, glasna glasba in posebni efekti.

My philosophy is that
worrying means you suffer
twice.
(Newt)

Kot edino negativno posledico ogleda filma pred branjem scenarije lahko omenim odsotnost moje lastne domišljije, ki je drugače zelo prilagodljiva, živahna in odzivna. Malo me žalosti, da nisem dobila priložnosti, si tako dobro zgodbe uprizoriti sama.

Scenarij za film Magične živali me je tako ponovno popeljal v film. Tokrat se je film odvijal v mojem ritmu, včasih hitreje, včasih počasneje. Lahko sem vpila vse podrobnosti, ki sem jih pri gledanju filma v kino dvorani zaradi glasnosti, barvitosti in vseh podrobnosti, ki sem jih želela vpiti vase, spregledal. Čeprav sem vedela, kako se bo zgodba odvila, me je stopnjevanje dogajanja, ki svoj vrhunec doseže v soočanju na podzemni postaji, potegnilo vase in prevzelo. Tega nisem pričakovala.

Knjigo dopolnjujejo prečudovite ilustracije, ki so navdih našle v art deco gibanju iz 20. let 20. stoletja, kar se sklada s časovno umestitvijo filma v leto 1926.

Vesela sme, da sem to zgodbo lahko ponovno doživela v miru in dobila nov pogled vanjo. Hkrati pa me fascinira zavedanje, da je pri ustvarjanju filma proces ravno obraten. Najprej pride scenarij, nato dolga in naporna produkcija ter šele na koncu doživljanje filma v udobnih sedežih v zatemnjeni kino dvorani. Branje tega scenarija me je opomnilo, da so igralci tisti, ki oživijo lik na papirju. 


Nestrpno pričakujem nadaljevanje zgodbe in vam toplo polagam na srce, da vmes preberite tudi scenarij.

Prijetno branje,
Pina

P.S.: Hvala sestra za tako dobro božično darilo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar