Poišči buklo

sobota, 10. januar 2015

Sally Green: Pol temni

Svet belih in temnih vešč v katerem je ujet deček Nathan. Knjiga o iskanju samega sebe in okrutnosti sočloveka.






Avtor: Sally Green
Naslov: Pol temni; prva knjiga trilogije Polovično življenje (Half bad)
Leto izdaje: 2014 (2013)
Prevod: Sanda Šukarov
Založba: Založba Mladinska knjiga
Št. strani: 348
ISBN: 978-961-01-3279-0
Žanr: mladinska fantastika








Vsebina
Nathan živi odmaknjeno življenje z babico in pol sestrama ter pol bratom. V svetu belih njegovo pol belo pol temno poreklo skrbi za nezaupanje. Njegovo odraščanje je polno omejitev in neodgovorjenih vprašanj o starših. Ko bo dopolnil sedemnajst let mora dobiti tri darove ter postati vešč. Bo postal beli ali temni?

Nathan nam omogoči pogled v zgodbo. Pripoved je enostavna s pridihom razmišljanja (predvsem o očetu). Prvih nekaj strani nam pokaže glavnega junaka v kletvi, v ujetništvu. Naše popolno nerazumevanje dogajanja nas žene k branju. Prva tretjina knjige se posveča Nathanovemu otroštvu, druga tretjina njegovemu ujetništvu, v zadnji tretjini pa dogodki vodijo k njegovemu sedemnajstemu rojstnemu dnevu.

Dogajanje je postavljeno v svet, kot ga poznamo. V njem živijo beli in temni vešči. Večinoma se z navadnim človekom (imenovanim bledež) ne srečamo. Gradnja sveta je tako hitra in podana le z malo podrobnostmi. Kraj dogajanja je postavljen v Anglijo, proti koncu v Švico.

Knjiga prikaže nekaj zanimivih družbenih pojavov, ki jih lahko opazimo tudi v realnem svetu. Nerazumevanje in strah sta lahko povod za sovraštvo, izolacijo in nasilje. V knjigi povod in navodila za taka dejanja daje oblast (Svet belih). Dejanja izvršijo posamezniki, ki se čutijo zaščitene.

Glavni junak je podvržen dednosti, sodijo ga po dejanjih njegovega očeta. Včasih sem imela občutek, da se zgodba ne vrti okoli Nathana, ampak okoli njegovega očeta Marcusu. Najbolj zlobni temni vešč je okruten morilec in ima zagotovo nek načrt. Zdi se, da je njegov sin le lutka, sredstvo za dosego cilja tako za njegovega očeta kot tudi za Svet belih, ki upa, da ga bodo lahko uporabili kot orožje. Zanimivo je tudi Nathanov odnos do očeta (ki ga spozna šele na svoj sedemnajsti rojstni dan). V njem vidi svojo rešitev in verjame, da mu oče želi le najboljše.

Z knjigo sem imela nekaj problemov. Prva tretjina knjige se mi je zdela najbolj zanimiva. Druga tretjina se mi je zdela dolg in ponavljajoča. Tretji del je bil zopet malo boljši, a strahotno predvidljiv (sploh zadnjih 50 strani). Noben karakter mi ni bil posebej všeč, na nikogar se nisem navezala.

Fizično in psihično nasilje nad Nathanom, njegovo družino in eno prijateljico meji že skoraj na teror. Tudi v drugih delih knjige je nasilje ključen del dogajanja. Včasih je prikazano zelo nazorno. Mislim, da bi knjiga morala imeti neko opozorilo, tako kot filmi. Knjiga je po starosti oseb očitno namenjena mladostnikom in še mlajšim. Vsekakor jo lahko v roke vzame tudi desetletnik. Kaj mislite, bi tudi knjige morale imeti starostno omejitev in opozorila, ali nas v današnjem času obdaja že toliko drugih stvari z nasilno vsebino, da se ena knjiga izgubi med njimi?

Poleti 2015 izide prevod druge knjige z naslovom Pol divji (Half Wild). Zanima me, kako se bo zgodba odvila. Morda jo bom vzela v roke.

Če ste prebrali knjigo, me zelo zanima vaše mnenje.
Pina

Opomba: knjigo sem prebrala v slovenščini.

Ni komentarjev:

Objavite komentar