V
mehiški restavraciji z družino vedno naročimo Enchiladas Rojas
in si jih nato razdelimo. Neko nedeljo si jih je moja sestra zaželela
in sem jih poustvarila.
"Rojo"
v španščini pomeni rdeče. Tradicionalno so Enchiladas Rojas
pripravljene tako, da tortilje namočijo v začinjeni omaki iz
paradižnikov in paprik. Tako dobijo značilno rdečo barvo. Nato jih
napolnijo z poljubno vrsto mesa in zapečejo v pečici. Ta način
priprave bom enkrat preizkusila, a sedaj jih pripravljam na način,
ki ga bom v tej objavi delila z vami.
Potrebujemo:
6
tortilj
Nadev:
500g
mletega mesa
150g
čebule
4
velike stroke česna
cel
čili ali čili v prahu
tabasco
1 jedilno žlico mlete
sladke paprike
255g
rdečega fižola (ena pločevinka)
210g
pelatov (majhna pločevinka)
sol
poper
olje
Polivka:
200g
paradižnika
1
strok česna
40g
čebule
tabasco
nariban
sir
V
veliki ponvi segrejemo olje. Na drobno narežemo čebulo in česen. V
ponev najprej damo čebulo in jo malo posolimo. Ko že rahlo
postekleni dodamo česen. Česen naj malo porjavi, nato dodamo na
drobno narezan čili ter solimo in popramo. Mleto meso damo v ponev
in ga z kuhalnico razdrobimo. Meso naj porjavi. Dodamo pelate in
tabasco (količina naj ustrezno vaši želji po pekočem užitku). Na
zmernem ognju kuhamo 20 min. Posode ne pokrijemo, saj nadev na koncu
ne sme biti preveč tekoča.
Fižol
z vilico zmečkamo in ga dodamo k nadevu. Kuhamo še 15 min.
Pečico
segrejemo na 185ºC.
Veliko podolgovato posodo za peko namastimo ali obložimo z papirjem
za peko.
Medtem
za polivko narežemo čebulo, česen in paradižnik na čim manjše
koščke. V posodi zmešamo in dodamo tabasco po okusu.
Malo
olivnega olja ulijemo v nizko posodico. Nadev odstavimo od
štedilnika. Na polovico tortilje naložimo od 3 do 4 polne jedilne
žlice nadeva ter jo prepognemo. Nadev lahko naložimo tudi na
sredino tortilje in oba konca prepognemo čez sredino, da dobimo
obliko kanelona (ta oblika je imenovana "enchilada"). Tortiljo položimo v ponev za peko in jo tam, kjer
se bo dotikala z drugim kosom tortilje namažemo z oljem. Tako
preprečimo, da se bi med peko prilepile ena na drugo. Napolnimo vse
tortilje in jih eno poleg druge ali rahlo zamaknjene ena na drugo
zložimo v posodo. Preko enakomerno razporedimo polivko ter sir.
V
pečici pečemo 15 min, da tortilje rahlo porjavijo in se sir stopi.
Še
tople postrežemo. Ponavadi poleg ponudim naribano zelje z korenjem.
Kaj
pa vi radi naročite v mehiški restavraciji?
Dober
tek
Pina
Ni komentarjev:
Objavite komentar