Poišči buklo

četrtek, 2. oktober 2014

Enchiladas Rojas a la Pina

V mehiški restavraciji z družino vedno naročimo Enchiladas Rojas in si jih nato razdelimo. Neko nedeljo si jih je moja sestra zaželela in sem jih poustvarila.


"Rojo" v španščini pomeni rdeče. Tradicionalno so Enchiladas Rojas pripravljene tako, da tortilje namočijo v začinjeni omaki iz paradižnikov in paprik. Tako dobijo značilno rdečo barvo. Nato jih napolnijo z poljubno vrsto mesa in zapečejo v pečici. Ta način priprave bom enkrat preizkusila, a sedaj jih pripravljam na način, ki ga bom v tej objavi delila z vami.

Potrebujemo:
6 tortilj

Nadev:
500g mletega mesa
150g čebule
4 velike stroke česna
cel čili ali čili v prahu
tabasco
1 jedilno žlico mlete sladke paprike
255g rdečega fižola (ena pločevinka)
210g pelatov (majhna pločevinka)
sol
poper
olje

Polivka:
200g paradižnika
1 strok česna
40g čebule
tabasco
nariban sir

V veliki ponvi segrejemo olje. Na drobno narežemo čebulo in česen. V ponev najprej damo čebulo in jo malo posolimo. Ko že rahlo postekleni dodamo česen. Česen naj malo porjavi, nato dodamo na drobno narezan čili ter solimo in popramo. Mleto meso damo v ponev in ga z kuhalnico razdrobimo. Meso naj porjavi. Dodamo pelate in tabasco (količina naj ustrezno vaši želji po pekočem užitku). Na zmernem ognju kuhamo 20 min. Posode ne pokrijemo, saj nadev na koncu ne sme biti preveč tekoča.

Fižol z vilico zmečkamo in ga dodamo k nadevu. Kuhamo še 15 min.

Pečico segrejemo na 185ºC. Veliko podolgovato posodo za peko namastimo ali obložimo z papirjem za peko.

Medtem za polivko narežemo čebulo, česen in paradižnik na čim manjše koščke. V posodi zmešamo in dodamo tabasco po okusu.

Malo olivnega olja ulijemo v nizko posodico. Nadev odstavimo od štedilnika. Na polovico tortilje naložimo od 3 do 4 polne jedilne žlice nadeva ter jo prepognemo. Nadev lahko naložimo tudi na sredino tortilje in oba konca prepognemo čez sredino, da dobimo obliko kanelona (ta oblika je imenovana "enchilada"). Tortiljo položimo v ponev za peko in jo tam, kjer se bo dotikala z drugim kosom tortilje namažemo z oljem. Tako preprečimo, da se bi med peko prilepile ena na drugo. Napolnimo vse tortilje in jih eno poleg druge ali rahlo zamaknjene ena na drugo zložimo v posodo. Preko enakomerno razporedimo polivko ter sir.

V pečici pečemo 15 min, da tortilje rahlo porjavijo in se sir stopi. 

 

Še tople postrežemo. Ponavadi poleg ponudim naribano zelje z korenjem. 

 

Kaj pa vi radi naročite v mehiški restavraciji?

Dober tek
Pina

Ni komentarjev:

Objavite komentar