Poišči buklo

sreda, 4. januar 2017

Najboljše knjige leta 2016

Med 38 prebranimi knjigami v letu 2016 je bilo 6 res dobrih. Izbrale so se kar same od sebe, saj so med ostalimi knjigami res izstopale.

Knjige so razvrščene v zaporedju, po katerem sem jih prebrala.


Giulia Enders: Čarobno črevesje (Darm mit Charme)
Zelo smešno, poučno in zanimivo. Branje, ki vzbuja samozavedanje in poraja premislek. Jezik je enostaven, avtorica pa preko anekdot približa črevesje bralcu in nas na tak način pouči o delovanju našega telesa. Knjigo sem prebrala januarja. Marsikaj sem si zapomnila in nekatere stvari zaradi te knjige tudi spremenila. Več o mojem mnenju si lahko preberete v recenziji. Knjigo bom v vsekakor ponovno prebrala. Priporočila bi jo vsakomur.

David Millar: Racing Through The Dark: The Fall and Rise of David Millar
Zgodba Davida Millarja pripoveduje o kolesarju, ki je zapadel dopingu ter njegovem povratku. Knjiga mi je bila všeč, saj nisem imela občutka, da je bila temna plat športa prikazana na olepšan način. Všeč mi je bil tudi način pisanja, ki se ne osredotoči le na dejstva, a je malo lepši in opiše tudi pokrajino, ljudi. Kariera Davida Millarja so bila polna uspehov in s to knjigo jih je postavil v pravo luč.

I had realised that the more I doped, the more I hated cycling – and the more it become a job, not my passion. I may habe been able to win bigger races but I'd never felt less joy in doing so.

Oscar Wilde: Slika Doriana Graya (The Picture of Dorian Gray)
Definitivno moja knjiga leta 2016. Knjiga me je presenetila, navdušila in o njej razmišljam še danes. Po dolgem iskanju sem svojo kopijo knjige našla na nedeljskem bolšjaku. Komaj čakam, da jo ponovno preberem in v njej odkrijem nove pomene. Zgodba o človeški naravi z mnenji o družbi in pisanju je v mojem zvežčiču pustila mnogo citatov.

Namenjeno ti je namreč, da boš vedno ljubljen, in sam boš neprestano zaljubljen v ljubezen. Velika strast je privilegij tistih, ki nimajo kaj početi.

Jörg Maurer: Felsenfest
Kriminalke niso moje žanr. A ta alpska kriminalka me je celo zgodbo držala v pesti. Bila je napeta, slikovita, z ravno pravšnjo mero osebne zgodbe ter prepletanjem različnih časovnih obdobji. Knjigo lahko preberete le v izvirnem nemškem jeziku.

Cassandra Rose Clarke: The Pirate'sWish
Končno sveža in vznemirljiva zgodba namenjena mlajšemu občinstvu in meni. Svet piratov in magije je tako dobro zasnovan, da vanj ne dvomiš in si želiš le še več zgodb. Zapleti in razpleti so me presenetili. Všeč mi je bilo, da ljubezenska zgodba ni bila glavni dejavnik. Preberite si mojo recenzijo.

Completing the task wasn't what broke the curse, it was learning that the impossible wasn't really impossible al all.

Philip Pullman: Pretanjeni nož (The Subtle Knife) in Jantarni daljnogled (The Amber Spyglass)
Občutek imam, da sem trilogijo Njegova temena tvar ponovno v celoti prebrala v letu 2016. Severni sij sem prebrala decembra 2015, nadaljevanji tekom leta 2016. Večino zgodbe sem pozabila in sem magično, pogumno in dogodivščin polno pripoved na novo odkrila ter se ponovno zaljubila vanjo. Pullman me je spomnil, da me spomin ne vara ter da se popolnoma splača vrniti k že poznanim, a dolgo ne branim zgodbam. BBC je novembra 2015 oznanil, da bodo trilogijo spremenili v serijo.

Smrt se rodi s tabo in te na koncu tudi odpelje v deželo mrtvih.

Te knjige so zaznamovale moje bralno leto 2016. Katera je bila vaša najljubša knjiga, ki ste jo prebrali v preteklem letu?

Mnogo dobrih knjig vam želim v letu 2017.
Prijetno branje,
Pina

8 komentarjev:

  1. Uau, sem vesela da sem kliknila na ta post - Njegova temna tvar je ena izmed mojih najljubših serij, doma smo vsi oboževali tudi film, ker je vsaj malo obudil čarobnost serije in na veliko obžalovali, ker niso snemali tudi nadaljevanj. Se neizmerno veselim TV serij, vsekakor boljše kot poskušat vse stlačit v film! Juhuu, na to novico čakam že dolgo let!
    Sem si označila tudi druge predloge (Dorian Graya sem sicer že prebrala), da si jih prenesem na Kindla in preberem :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Serijo udi jaz kmaj čakam :D a zgleda da bo potrebno še kar nekaj časa počakati. Iz knjig jo bo priredil Jack Thorne, ki je napisal Harry Potter and the Cursed Child v dramsko obliko.
      Katera knjiga je bila tvoja najljubša v letu 2016?

      Izbriši
  2. Hm, me zanima kaj bo Thorne naredil iz knjig, ker Cursed Child mi ni bil prevec vsec.

    Moja najljubsa je bila Outlander serija, ena boljsih knjig kar sem jih kadarkoli prebrala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prebrala sem prvi dve knjigi v seriji Outlander in je res zakon :D prav tako kot tv serije

      Izbriši
  3. Zanimive knjige. O Dorianu Grayu sem že toliko lepega slišala, da je zdaj res čas, da ga preberem ;) Moji najboljši sta bili lahkotna romantična Nočno plavanje (Laura Moore) in znanstveno fantastična distopiya Four (Veronica Roth).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dorian Gray mi še kar ne gre iz glave :) upam, da bom imela kmalu čas, da bom pogledala tudi filmske adaptacije. Nočno plavanje sem pa že videla na tvojem blogu in sem si jo shranila. Veronice Roth pa se nekako še nisem lotila, češrav imam doma že od izida Divergent. So ti bili filmi všeč?

      Izbriši
    2. Meni so filmi všeč so dobri. Edino zadnji me je razočaral, ki je 80% drugačen od knjige. Knjige so TOP, moje najboljše in veliko boljše od filmov ;) Meni je konec tragičen. So bile solzice. Tobias je pa bookboyfriedn ;) Če ti je všeč ZF in distopiya jih preberi. Ne bodo razočarale. Sploh 1.del.

      Izbriši
    3. Take knjige imam rada. Sama sem nanjo že pozabila in sem res vesela, da si me spomnila nanjo :D

      Izbriši