Poišči buklo

torek, 17. januar 2017

Josip Jurčič: Sosedov sin

Jurčiča smo tekom osnovne in srednje šole ali gimnazije okusili vsi. Povest nas popelje nazaj v čas, ko ni bilo socialnih omrežji in tehnologije, ko se je živelo po Božjih zapovedih ter v vseh pogledih ubogalo starše. Popelje nas na podeželje, na sejem, v cerkev ter v nesrečno ljubezen in na pot dveh pogumnih mladih ljudi.

Avtor: Josip Jurčič
Naslov: Sosedov sin
Leto: 1868 (izdaja iz leta 1969)
Založba: Mladinska knjiga
Št. strani: 81
Žanr: povest


Smrekarjev Anton je bogat in ugleden kmet, ki ima mlado hčer Franico. Franica in sosedov sin Štefan Brašnar, katerega oče je vaški pijanec in mešetar, se zaljubita. A čeprav je Štefan deloven in spoštovan kot Anton, ga le ta noče za svojega zeta.

Povest bi lahko povzeli z četrto božjo zapovedjo: spoštuj očeta in mater, da boš dolgo živel in ti bo dobro na zemlji. A na koncu oče le spozna, kaj je dobro za njegovega otroka. Zgodba sloni tudi na danes še vedno prisotnem zunanjem vtisu ter pomembnosti govoric ter tujega mnenja o vas.

Najbolj me je pritegnil lik matere. Mati je močna ženska, ki je značilno za tisti čas, postavljena predvsem v vlogo žene, matere in gospodinje. Je pametna in pravična ter vidi žalost svoje hčere, a tudi nanjo vpliva moč govoric in položaja v družbi. Kot vsaka mati, bi rada le najboljše za svojega otroka in tako se postavi po robu svojemu možu ter podpre svojo hčer.

Pripoved je tudi smešna.

Kadar ji začnejo zobje izpadati, potlej bo klepetala ponoči in podnevi kakor vse ve babnice.

Moja izkušnja ponovnega branja po zelo dolgem času je bila prijetna. Poznana zgodba se mi je vedno odpirala za nekaj strani v naprej, a mi to ni preprečevalo, da bi Sosedovega sina na novo izkusila. Všeč mi je bil način pisanja, ki je polen lepih primerjav in življenjskih resnic.

Srečo lovimo po svetu vsi, ali sreča je čudna ptica. Vsi jo enako imenujemo, ali vsake oči jo gledajo , visoko v nedosežnem višku sedečo, v različni, drugačni podobi.

Upam, da bom nadaljevala z Jurčičem in Desetega brata kmalu prebrala.

Katera slovenska klasika vam je ostala v spominu iz šolskih dni?

Prijetno branje,
Pina

Ni komentarjev:

Objavite komentar