Poišči buklo

sreda, 3. februar 2016

Robert Asprin: Phule's Company

Večkrat stricu posodim knjigo, ki mi je všeč. Mnogokrat dobim v zameno knjigo iz njegove omare. Ta je ena izmed njih.

Avtor: Robert Asprin
Naslov: Phule,s Company
Leto izdaje: 1990
Založba: Ace Book
Št. strani: 232
ISBN: 0-441-66251-X
Žanr: Sci-Fi, humor


Stotnik Phule je kazensko premeščen na planet Haskin, kjer naj bi poveljeval skupini vojakov. Vojaki, ki jim tako sedaj poveljuje, niso vzor svojemu poklicu. Ali bo stotniku Phulu uspel v svojih vojakih vzbuditi občutek pripadnosti skupini ter rešiti planet pred nezemljani?





V zgodbo nas vpelje Phulov butler Beeker, ki vodi biografijo v obliki dnevniških zapiskov svojega delodajalca. V zapisih tako kritično izriše značajske poteze svojega šefa. Phule je mlad ambiciozen sin bogatega orožarskega industrialca, ki se je že davno postavil na svoje noge. S svojo zmožnostjo ocenjevanja človeškega karakterja ter vplivom lahko doseže praktično vse. Včasih je sicer ta pot sporna, saj se ne ustavi pred podkupovanjem in izsiljevanje. Vse sicer izpelje zelo elegantno in gladko, kar me je včasih prav nasmejalo.

Zgodba gradi na situacijskem in karakternem humorju. Vojaki so opisani z nekaj glavnimi osebnostnimi in fizičnimi značilnosti. Mnogokrat nem že njihovo ime pove, kaj o njih. Zaradi njihovih pomanjkljivosti bralec drži pesti, da bi jim uspelo najti svoj boljši, bolj samozavestni jaz. Na koncu si vsi zaslužijo bralčevo spoštovanje.

Prva knjiga v seriji šestih ponuja predvsem humor. Mnogokrat sem se smejala naglas in iz srca, kar mi je pri knjigah zelo všeč. V današnjem svetu, ko v medijih kroži toliko zgodb o korupciji, mi v zgodbi ni ušla ta podrobnost. Stotnik Phule ni pogosto koruptiven, ko pa se posluži teh zakonsko spornih metod, to počne v dobro svojih vojakov, da jim zagotovi enakovredne možnosti ter svetlo prihodnost. Na bralci je, da se s tem strinja ali ne.

Ker je bila knjiga tako lahko ter smešno branje, bom enkrat v roke vzela tudi tretjo knjigo A Phule and His Money. Druge knjige Phule's Paradise žal nimam.

Ali bi mi lahko priporočili kakšno dobro znanstveno fantastično knjigo, da bom tokrat lahko jaz stricu posodila knjigo iz tega žanra?

Prijetno branje,
Pina

Ni komentarjev:

Objavite komentar