Poišči buklo

sobota, 13. februar 2016

Giulia Enders: Čarobno črevesje (Darm mit Charm)

Knjiga Čarobno črevesje bralca spomni, da smo mi sami najbolj pomembni. To naredi na zabaven način.

Avtor: Giulia Enders
Naslov: Darm mit Charm / Čarobno črevesje
Ilustracije: Jill Enders
Leto izdaje: 2014
Založba: Ullstein
Št. strani: 285
ISBN: 978-3-550-08041-8
Kategorija: naravoslovje, medicina

Giulia Enders, mlada študentka medicine, nam v knjigi Čarobno črevesje predstavi pogosto spregledan organ.

V prvem delu nam predstavi iz česa vse sestoji naša prebavna pot ter kak je njen produkt. Prikaže nam tudi pomen hrane in njen vpliv na naše telo. Razložena je tudi razlika med alergijo in intoleranco ter razširjenost obeh v razvitem svetu.

V drugem delu nem Giulia predstavi živčni sistem črevesja, kako je le to povezano z možgani ter kako vpliva na zavedanje našega “jaza”.

V zadnjem delu se podamo na raziskovanje sveta mikrobov. Znotraj nas se nahaja ekosistem, ki je pri vsakem posamezniku drugačen in se spreminja skozi naše življenje. Ste se že kdaj vprašali, kako se izoblikuje in uči vaš imunski sistem? Zanimiv mi je bil predvsem del, ki govori, kako se zgradi naš svet mikrobov in bakterij. Predstavljenih je nekaj bakterij, ki nimajo dobrega vpliva na človeka ter nekaj, o katerih je mnenje strokovnjakov deljeno. Seveda se ne moramo izogniti niti zajedavcem, ki mene osebo zmeraj prestrašijo. Pomembna tema v tem delu knjige je tudi črevesna higiena.

Z svojo življenjsko zgodbo in tegobami se v predgovoru predstavi in približa bralcu. Skozi celo knjigo je način pripovedovanja enostaven in zabaven. Resna tematika je podana na zabaven način, polen primerjav in anekdot, skozi katere lažje razumemo in si informacije zapomnimo. Število strokovnih izrazov je omejeno, vedno so razloženi in nam že pogosto znani. S komičnimi ilustracijami se nam tematika še bolj približa in oko spočije od teksta.

Knjiga sem prebrala v nemščini (originalu). Nekajkrat sem se obrnila na pomoč slovarja ter tako malo razširila svoj besedni zaklad. Kako priljubljena je v preteklem letu bila knjiga v Nemčiji priča dejstvo, da moj izvod izhaja iz 40. naklade.

Pri pouku biologije v srednji šoli me ta tematika ni kaj preveč zanimala. A sedaj se je pokazalo, da je vse le v pristopu. Knjiga mi je bila všeč. Bila je zabavna in poučna ter bo vsekakor primerna za ponovno branje, saj človek stvari pač pozabi. Najbolj zanimiv se mi je zdel prikaz, pri katerih boleznih lahko pomembno vlogo igra črevesje (npr. depresiji). Najdejo pa se tudi obrazložitve in rešitve za vsakdanje probleme,katerim pogosto ne posvetimo dovolj pozornosti (kislina, zobni kamen, zaprtje).

Vsakemu priporočam knjigo Čarobno črevesje. Vem, da je v knjižnicah čakalna vrsta kar dolga. Ste knjigo že prebrali? Kaj ste si najbolj zapomnili?

Prijetno branje,
Pina

Ni komentarjev:

Objavite komentar