Poišči buklo

sreda, 23. avgust 2017

Grad Karlštejn

Star srednjeveški grad, utrdba, v kateri so hranili kronske dragulje, je kraj, kjer domišljija dobi krila.


30 km jugozahodno od Prage se nahaja srednjeveški grad Karlštejn, ki so kot nalašč ponuja za poldnevni izlet iz Prage. Tako sem ga letos poleti obiskala tudi jaz.

Grad je leta 1348 ustanovil Karl IV., da bi v njem hranili in varovali kraljeve dragulje in zakladnico Svetega rimskega cesarstva ter relikvije. Kapela Svetega križa je bila dokončana leta 1365. S tem se je zaključila tudi gradnje gradu. V prvi polovici 15. stoletja so tu med husitskimi vojnami hranili kraljeve dragulje. Tako je grad bolj utrdba in ni bil nikoli namenjen reprezentativnim namenom in pretiranemu razkošju.



Grad je bil prvič v gotskem slogu obnovljen že po letu 1480 ter kasneje v zadnji četrtini 16. stoletja. Leta 1648 so ga osvojili Švedi in ga pustili v zelo slabem stanju. Grad je pri vladarjih zaradi svoje nemodernosti postal nepriljubljen. Današnjo podobo je dobil z neogotsko prenovo med letoma 1887 in 1899 pod vodstvom Josefa Mockerja. 


Ob prihodu se lahko avto parkira na seveda plačljivem parkirišču ob vznožju vasi, ki je nastala med gradnjo gradu. Na grad se lahko lagodno povzpnemo po cesti ali brez napora peljemo s kočijo.

Sama sem šla peš. To je bil moj najljubši del obiska. Pot se počasi vzpenja med hišami, ki ponujajo okrepčila in spominke. Med tem se nam odpira slikovit pogled na gad, dokler dokončno ne izgine izpred oči in se zopet pojavi pred nami na vrhu, kjer vstopimo vanj. 

 

Vstop v dvorišče je brezplačen. Malo se lahko sprehodimo tudi po obzidju, a vstop v notranjost je možen le z vodstvom. Izbiramo lahko med štirimi vodstvi. Vsako v ospredje postavlja eno izmed treh vrhuncev gradu – bivanjske prostore, kapelo Svetega križa z 129 poslikavami mojstra Theodorica iz 14. stoletja, Marijanski stolp in zakladnico. Vodstva so v različnih jezikih in poleti je na voljo veliko terminov, tako da verjetno ne boste dolgo čakali na prosto mesto. Omenim naj še, da so cene vodstva v češkem jeziku nižje od cen v tujih jezikih.



Z družino smo se odločili za vodstvo A, ki vodi po zasebnih in reprezentativnih sobah Karl IV. Vodička je bila super, skupina pa pregleda in podane informacije zanimive. Med drugim smo videli sprejemno dvorano, prestolno dvorano z prelepim lesenim stropom, spalnico s kapelo, notranje dvorišče ter repliko krone Karla IV., ki jo danes hranijo v Pragi in jo na ogled postavijo le ob posebnih priložnostih.

Grad Karlštejn je slikovit in zelo dobro ohranjen. Iz njega se naj odpira pet razgled na podeželje.
 

Več informacij o gradu Karlštejn in načrtovanju obiska si lahko preberete na uradni spletni strani https://www.hrad-karlstejn.cz/en

Pri načrtovanju obiska bodite pozorni na odpiralni čas, ki se zelo razlikuje glede na letni čas.

Obisk gradu Karlštejn je minil hitro, a ga bom še dolgo ohranila v spominu.


Ali ste ga že obiskali in kakšen vtis je naredil na vas?

Prijetno potepanje,
Pina

2 komentarja:

  1. Nisem obiskala veliko gradov, čeprav so mi čudoviti. Vendar moj seznamček z vsako magično in v skrivnost ovito sliko, ki jo vidim, raste. Grad Karlštejn izgleda super in takoj sem vedela, da ga bom lahko uvrstila na seznam.
    V objavi si lepo povedala osnovne stvari, hkrati pa ne izdala preveč, da potencialnim obiskovalcem ne pokvariš presenečenj. Slike so vse po vrsti odlične, a prva in četrta sta mi res top!
    Upam, da kmalu spet odpotuješ in potem z nami podeliš svoje vtise :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Me zelo veseli. Načrtujem še kako objavo iz potovanja po Češki. Res rada potujem in tudi pišem o stvareh, ki sem jih videla :D

      Izbriši