Poišči buklo

torek, 16. maj 2017

Gordie Howe: Mr. Hocky, My Story

Maj je iz športnega vidika zame zelo zanimiv mesec, saj se takrat odvijata svetovno prvenstvo v hokeju. Hokej je moj najljubši šport.


Avtor: Gordie Howe
Naslov: Mr. Hocky: My Story
Leto izdaje: 2014
Založba: Penguin Canada
Št. strani: 275
ISBN: 978-0-14-319280-0
Žanr: avtobiografija


Prvoosebna pripoved sega vse od otroštva v času velike depresije v 30. letih preteklega stoletja do druge profesionalne upokojitve v osemdesetih letih.

Great teams, without exception, ar full of players who care more about the name on the front of their jersey than the one on its back.

Gordie Howe (1928 – 2016) je bil eden najuspešnejših hokejistov vseh časov. V svoji 32 let dolgi profesionalni karieri je v ligi NHL igral v petih različnih desetletjih in v tem času dosegel 864 točk ter štirikrat osvojil Stanleyjev pokal. Mnoge njegove rekorde je podrl šele Wayne Gretzky.

Kot gledalci in ljubitelji športa večinoma vidimo le tisto, kar se odvija na igrišču ter ne razumemo načina življenja profesionalnih športnikov. Zato sem vesela vsake možnosti vpogleda v njihova življenja. In življenje Gordija Howa je bilo nekaj posebnega.

The way I saw it, everyone in the league was getting paid to do a job. Mine was to help my team win games. There were lines I wouldn't cross, but as long asI did everything in my power to that point, i didn't have any problems sleeping at night.

Knjiga je napisana večinoma kronološko, čeprav se včasih dotakne dogodkov v prihodnosti. Polna je znanih imen športnikov (nekatere sem med branjem pogooglala). Pripoved je tekoča in ilustrirana z zanimivimi življenjskimi anekdotami, ki so se mi med branjem slikovito risale pred očmi.

It's been said that, while growing up, I ate meals with my skates on. It's true.

Veliki del knjige je posvečen njegovemu odraščanju in razvijanju v profesionalnega hokejista. Brati o življenju v pusti kanadski preriji v tridesetih in štiridesetih letih prejšnjega stoletja je bilo zelo zanimivo in poučno.

Drugi meni zelo zanimivi del se nanaša na igranje profesionalnega hokeja. Od tega, kaj žene igralca, kakšno je življenje mladega hokejista v tujem mestu ter kakšno je življenje na poti. Zelo zanimiva je tudi odnos igralcev in ekipe v obdobju, ko je bilo priložnosti za igranje hokeja v ligi NHL manj kot danes. Danes bi bil tak odnos opisan kot neprofesionalen in zavajajoč. Ta del knjige me je res pritegnil. Igralci so bili s pogodbo zavezani k molčečnosti o svoji plači ter niso vedeli, kakšni denarji se obračajo znotraj kluba in lige. Če igralec ni imel pogajalske žilice in je bil zelo zaupljiv, ni zaslužil toliko, kot je bil v resnici vreden. Gordie Howe je bil tak igralec.

My old coach Tommy Ivan used to say there were only two moves you needed to know in order to play defense: either you knock the puck away from the man or you knock the man off the puck.

Fascinirala me je tudi njegova žena Colleen, ki je bila pravno nasprotje svojega moža: močna in odločna ter prva ženska športna menedžerka. Da niti ne govorim o njuni ljubezenski zgodbi. Howe v avtobiografiji razkrije mnogo anekdot iz obdobja dvorjenja in njunega skupnega življenja.

V knjigi se Grodie dotakne tudi nastanka lige NHL, ustanovitve kluba Detroit Red Wings, razširitve lige NHL iz 6 na 12 ekip ter ustanovitve zveze športnikov.

Najbolj se me je dotaknilo zadnje poglavje, ki so ga napisali njegovi trije otroci. Govorili so kako je bilo imeti za očeta najboljšega hokejista ter se iskreno dotaknili njegove bolezni (demence).


Res sem vesela, da sem knjigo, ko je bila brezplačne na Amazonu naložila na svoj elektronski bralnik. Žal sedaj ni več brezplačna, a je še vedno vredna branja.

Če ves zanima hokej ali celotna življenjska zgodba neponovljivega Gordija Howa, vam toplo polagam na srce, da knjigo Mr. Hocky preberete.

Prijetno branje,
Pina

Ni komentarjev:

Objavite komentar