Poišči buklo

nedelja, 08. februar 2015

Reader Problems TAG

Ta TAG se mi je ob gledanju YouTuba zdel zanimiv. Vprašanja so tokrat malo daljša in lahko me boste še malo bolje spoznali. 

Na polici neprebranih knjig imaš 20.000 knjig. Le kako se odločiš, katero knjigo boš bral naslednjo?
S procesom eliminacije. Iz knjižne omare povlečem tiste knjige, ki me trenutno zanimajo in nato izločujem toliko časa, dokler me ne ostane le ena.

Prebral si že polovico knjiga, a v njej ne uživaš. Odnehaš ali se prebijaš naprej?
Odvisno od želje. Pri Klicu kukavice sem vztrajala in mi ni bilo žal. Menim, da imamo kot bralci pravico, kadarkoli odložiti knjigo.

Prihaja konec leta in pri izpolnitvi cilja števila prebranih knjig si tako blizu a vseeno zelo daleč. Boš poizkusil nadoknaditi zamujeno in kako?
Svoj cilj na Goodreads-u sem že dosegla in tudi presedla. Na zadano število knjig nisem nikoli gledala resno. Je le zabavna smernica. Če bi bila od cilja oddaljena le za 2 knjigi in manj pa bi ga s kratkimi in lahkimi knjigami skušala doseči.

Naslovnice serije, ki jo obožuješ se ne ujemajo. Kako se sprijazniš?
Tega res ne razumem. Sploh če do spremembe pride pri zadnji knjigi v seriji. Nisem tip človeka, ki bi zato na novo kupil vse knjige. Le vesela nisem spremembe in če mi nova različica res ne ugaja, jo v knjižni omari skrijem na manj vidno mesto.

Bereš knjigo in začel boš jokati v javnosti. Kaj narediš?
To ni problem. Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje jokala ob knjigi. Se pa večkrat na glas smejem. Če nisem v prostoru, kjer je obvezna tišina, se seveda zasmejem. Saj vidijo, da nekaj zabavnega berem, morda bi se tudi oni radi smejali.

Nadaljevanje knjige, ki jo obožuješ, je ravno izšlo, a si pozabil, kaj se je dogajalo v prejšnji. Boš ponovno prebral knjigo, ne prebral nadaljevanja ali poiskal povzetek na internetu?
Probam se spomniti. Večinoma pozabim le podrobnosti, ki so včasih lahko ključnega pomena. Že skoraj vsa nadaljevanja so napisana tako, da do določene mere povzamejo glavno dogajanje predhodnih delov (kar je včasih lahko tudi moteče), zato se z mojim slabšim spominom ne obremenjujem. Včasih pač traja malo dlje, da se spomnim in ponovno vživim v zgodbo

Ne želiš, da bi si kdor koli izposodil tvoje knjige. Kako vljudno jih vljudno zavrneš, ko vprašajo?
Hmmmm. Prosim, da bi s knjigo ravnali lepo, pazili na hrbet knjige in ne delali ušes. Če pa res ne bi žela posoditi določene knjige, bi verjetno dejala, da jo ravno berem.

V zadnjem mesecu si vzel v roke in ponovno odložil že 5 knjig. Kako prebrodiš bralno zaporo?
Včasih se ji moraš prepustiti ali kupiti res lepo in zanimivo knjigo.

Izšlo bo veliko knjig, ki jih želiš nujo prebrati. Koliko si jih kupiš?
Navadila sem se, da po polni ceni kupim na enkrat le eno ali dve knjigi. Če bi po čudežu v antikvariatu našla tako hitro po izdaji katero izmed njih, bi jo brez oklevanja dala nov dom.

Kupil si nove knjige, za katere komaj čakaš, da jih prebereš. Kako dolgo bodo samevale na polici, preden jih boš končno vzel v roke?
Če se držim svojega pravila in kupim le dve, potem ju bom v roku meseca ali dveh verjetno prebrala. Če se k meni na enkrat vseli večje število knjig, nerada priznam, da lahko samevajo tudi po lepo ali več.

Vesela bi bila, če bi kak odgovor na vprašanje iz tega TAG-a delili z mano v komentarjih.

Pina

Ni komentarjev:

Objavite komentar