V mrzlem
delu leta pogosto za kosilo pripravim gosto juho. Tokrat je bila na
vrsti gosta juha iz pora in krompirja.
Da je juha
odlična, je potrebno pazljivo izbrati sestavine. Skrivnost je v
okusa polnem poru ter zelenjavni jušni osnovi. Juha bo gosta, saj
bomo uporabili nariban krompir, ki bo med kuhanjem juho zgostil.
Za 6
porcij potrebujete
1 velika
čebula
5 velikih
strokov česna
1 zelo velik
ali 3 manjši pori
5 srednje
velikih krompirjev
0,5 dl
belega vina
1,2 L
zelenjavne jušne osnove
olivno olje
sol, poper
drobnjak,
peteršilj
sladka
paprika v prahu
V posodi
segrejemo olje. Čebulo narežemo na majhne kocke, damo v ponev,
solimo ter popražimo. Dodamo na drobno nasekljan česen.
Por dobro
operemo, po dolžini prerežemo na pol ter ga narežemo na tanke
kolobarje. Na hitro ga popražimo z čebulo in česnom. Zalijemo z
belim vinom.
Krompir
olupimo in naribamo. Tudi krompir damo v lonec. Vse skupaj začinimo
z soljo, poprom, sladko papriko v prahu, drobnjakom in peteršiljem.
Zalijemo z
jušno osnovo ter pustimo, da zavre. Na zmernem ognju kuhamo 15-20
min.
Ko je juha
kuhana, jo z paličnim mešalnikom spasiramo do polovice.
Gosto porovo
juho s krompirjem postrežemo z žličko kisle smetane ali rezino
popečene slanine.
Pri tej juhi
me je všeč njena gostota ter kremna tekstura. Dva krožnika juhe me
prijetno nasitita, včasih pa se na naši jedilni mizi pojavi tudi
kot predjed.
Dober tek,
Pina
Ni komentarjev:
Objavite komentar