Poišči buklo

četrtek, 20. julij 2017

TV serija: The Crown/Krona – 1. sezona

Napeta, zanimiva zgodovinska drama, ki temelji na resničnih dogodkih in daje občutek, da je preteklost še vedno zelo blizu.

Serijo mi je priporočila prijateljica in ko sem ji dala priložnost, me je hitro pritegnila. Tako so sedaj jaz priporočam naprej.

Igrajo: Claire Foy, Matt Smith, Vanessa Kirby, Eilleen Atkins, Jeremy Northam
Scenarij: Peter Morgan
Jezik: Angleščina
Premiera: 4. november 2016
Televizijska hiša: Netflix
Št. sezon: 1
Št. epizod: 10
Dolžina epizode: ca. 50 min
Žanr: biografska zgodovinska drama


V prvi epizodi začnemo spremljati bodočo kraljico Elizabeto II. od trenutka, ko se zaroči s princem Philipom. Nato sledimo njenim prvim letom vladavine, v katerih išče svoje mesto znotraj kraljevine in družine. Sledimo dogodkom iz 2. polovice 20. stoletja, ki so izoblikovali čas, v katerem živimo.

Všeč, mi je, da so značaji oseb zelo dobro in hitro orisani. Tako se gledalec hitro seznani z njimi in si jih zapomni. Nadvse privlačna je tudi scenografija in kostumografija. Prava paša za oči. Fascinira me, kako že oblačila obeh sester, kraljica Elizabete II. in princese Margaret, kažejo na njun položaj in vrednote.

Pri gledanju sem se veliko naučila o delovanju kraljevine, etiketi ter zgodovini. Seveda serija temelji na zgodovinskih dejstvi. Torej se jih delno drži in tudi poseže po umetniški svobodi. Tega se je potrebno zavedati. Z malo brskanja po internetu lahko hitro odkrijemo, kje so zgodovino priredili.

Morda me je serija tako pritegnila, ker se ukvarja z napetimi trenutki in škandali. Predstavniki kraljeve družine so tedaj imeli zvezdniški status in javnost se je zanimala za vsak njihov korak. Dogajanje v posameznih epizodah pogosto poseže v „preteklost“, da tako pojasni „sedanjost“.

We are half-people. Ripped from the pages of some bizarre mythology, the two sides within us, human and crown engaged in a fearful civil war, which never ends. And which blights our every human transaction as brother, husband, sister, wife, mother. (ep. 10)

Kot že omenjeno, so ustvarjalci serije posegli po umetniški svobodi, zaradi česar so bili deležni kritik. Tako naj bi bil princ Philip upodobljen kot nadut, v resnici pa naj bi bil plah in imel malo čuden smisel za humor.

Ustvarjalci serije obljubljajo, da se bomo ob gledanju lahko uživali 6 sezon.

Dajte tudi vi seriji The Crown priložnost, da vas očara in vzbudi zanimanje za ta del zgodovine in spoznajte fascinantne osebnosti, ki se skrivajo za tančico preteklosti. Vsi ljubitelji filmov o Harryju Potterju pa bodite pozorni, ali boste zasledili njegovo teto.

Ste si že ogledali serijo in kaj mislite o njen? Kateri lik vam je najbolj ostal v spominu in kateri dogodek najbolj presenetil?

Prijetno gledanje,
Pina

2 komentarja:

  1. Super objava! Serije prej nisem poznala, ampak sedaj je že na seznamu serij, ki jih moram nujno pogledati. Hvala ti za tole idejo :)

    OdgovoriIzbriši