Poišči buklo

nedelja, 9. julij 2017

Priporočilo za poletno branje 2017

Osnovnošolci in dijaki so končali s šolskim letom. Prišel je čas poletne vročin ter morja. Na obali, ob jezeru ali bazenu, poletje je vedno lepše z dobro knjigo v roki. Danes sem za vas sestavila 5 priporočil za sončne poletne dni, ki prihajajo.
 

Cassandra Rose Clarce: The Assasin's Curse ter The Pirate's Wish (2012, 2013)
Zanimiva in zabavna pustolovščina piratske princese in plačanega morilca, ki skušata prelomiti prekletstvo. Zgodba je osvežujoča in polna presenečenj ter čarovnije. Toplo priporočam v branje! Obe knjigi sedaj najdete tudi pod naslovom Magic of Blood and Sea.

 I don't trust handsome people and he wasn't hadsome in the slightest. I decidet to give him the benefit of the doubt.

Annie v zanikrni starinarnici brez premišljevanja kupi sliko, ki jo popelje na pot samo-odkrivanja in razkritja temne družinske skrivnosti. 

My future depends on people beliving that I amworth something and need protecting. Art only survives by striking a chore in someone's heart and offering solace and ressurance.

Robert Harris: Pompeji (2003)
Spomin na daljno minule vroče dni nas popelje v Pompeje tik pred izbruhom Vezuva. Skozi ljubezensko zgodbo se dogajanje stopnjuje in vrhunec doseže z izbruhom vulkana. Ta zgodovinski roman hitro vzbudi bralčevo domišljijo. Najbolj so me prevzeli vsi znaki, ki so opozarjali na prihajajoči izbruh.

Vse naokrog so se razprostirala ozka izsušena polja, med njimi pa kot poper suhi jarki. Okrasno obzidje in stražni stolpi Pompejev so izginjali v prahu, ki se je dvigal za njimi, linija vodovoda pa jih je neusmiljeno vodila naprej, proti modro sivi piramidi Vezuva, ki se je vedno mogočneje dvigala pred njimi.

Tragična ljubezenska zgodba razpeta med tradicijo in vplivom zahoda nas popelje v Azerbajdžan in v vojno. Jezik je polen metafor in liričnih opisov.

Človeštvo je razdeljeno na družine in ne na narode.

V francoskih cestah se trenutno bije bitka za rumeno majico. V tej knjigi pa lahko preberete skoraj vse o zadnjem kolesarju v seštevku, o rdeči laterni. Knjiga je poučna, zanimiva in zabavna.

V profesionalnem športu, kjer se talent nenehno razvršča po lestvicah, pogosto pride do razhajanja med športnikovim dojemanjem lastne vrednosti in objektivno oceno svojih sposobnosti. A ne tu. Morda naslov rdeče laterne, tolažilne nagrade, izniči vsakršno zanikanje ali napačne predstave o sebi; ali pa je morda kolesarstvo krutejše in te hitreje oropa iluzij kot drugi športi.

Sama še vedno iščem kako dobro knjigo, ki v knjižnici ni neprestano izposojena. Ali imate kak predlog?

Prijetno branje v teh vročih dneh,
Pina

Ni komentarjev:

Objavite komentar