Zelo rada kuham in
dobro jem. Rada bi bolje razumela tradicijo in zgodovino kulinarike
skozi čas po svetu. Zato sem si kupila tri majhne
knjižice iz zbirke Great Food, ki je izšla pri Penguinu.
Kateri sta še drugi dve, si lahko pogledate tu.
Avtor: Hannah Glasse
Naslove: Everlasting
Syllabub and the Art of Carving
Leto izdaje: 2011 (1747)
Založba: Penguin
Classics
Št. strani: 105
ISBEN:
978-0-241-951-95113-3
Žanr: kuharica
Goodreads
Hannah Glasse je živela
med leti 1708 in 1780. Leta 1747 je prvič objavila knjigo The Art
of Cookery Made Plain and Easy. To
je bila najbolj priljubljena kuharska knjiga 18. stoletja. V
Everlasting Syllabub and the Art of Carving
so ponatisnjeni izbrani odlomki.
Že
na začetku Glassova napiše, da je knjiga namenjena izboljšanju
kuhinje vsaki gospodinji in služabnikom. Kuharica je zbirka receptov
in napotkov, kako prepoznati različne sestavine in njihovo svežino.
I dare say, that every servant who can but read, will be capable of making a tolerable good cook, and those who have the least notion of Cookery cannot miss of being very good ones.
Najbolj
zanimive so se mi zdele začetne strani, v katerih opisuje svoj
namen pisanja takšne knjige. Zanimiv je tudi zadnje del, v katerem
so opisana različna zdravila in produkti za osebno nego. Zanimiv se
mi je zdel sestavek za zdrave lase. Tako produkti so dan danes zelo
priljubljeni.
Mnogi
recepti in opisi živil so se mi zdeli med seboj enaki. Da bi sploh
ugotovila, o čem je govora, sem morala kar nekajkrat poseči po
slovarju. Tako sem se naučila vsaj kaj novega. Mislim, da nikoli ne
bom skuhala nič po tej knjigi, saj skoraj vsi recepti zahtevajo
velike količine jajc, sladkorja ali masla, sama pa se takih receptov
raje izogibam. To je definitivno vpliv sodobnega načina življenja.
Najbolj koristen se mi je zdel prvi del knjige, v katerem so opisana
različna živila, njihova uporaba ter kako prepoznamo njihovo
svežino. To znanje je zelo koristno. Ta del bom morda še kdaj
prebrala.
Knjižica
je zanimiva že zaradi pogleda na sestavine in način kuhanja v 18.
stoletju, ki se močno razlikuje od današnjega. V času, ko lahko
produkte priročno dobimo na policah trgovine tekom celega leta, se
sploh ne zavedamo več pomena sezonskih sestavin ter uporabe morda na
prvi pogled ne najbolj lepih delov sestavin.
Everlasting
Syllabub and the Art of Carving res ni najbolj napeto branje in zato
sem to tanko knjižico brala skoraj dva meseca. Če tu in tam
prebereš kakšno stran, je branje prav zanimivo.
Katera
je tvoja najljubša kuharska knjiga?
Prijetno
branje,
Pina
Ni komentarjev:
Objavite komentar